Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Voetverzorgingstips en veel gestelde vragen

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren

Schimmelnagels:

Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels, en soms ook aan de handen. Met name ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of een lage weestand lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels (ook wel ‘mycosenagels’, in de volksmond ‘kalknagels’ genoemd).

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met antischimmel-medicatie goed te genezen. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand, zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

Behandeling door de pedicure

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

Voordat u beslist tot welke behandeling van schimmelnagels u overgaat, is het dus raadzaam advies in te winnen bij uw huisarts en de verschillende voor- en nadelen van beide methodes goed tegen elkaar af te wegen.

Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

Zo kunt u een schimmelnagel herkennen:

• de nagel wordt dikker en harder

• de nagel wordt bobbelig

• de nagel brokkelt af

• de nagel verkleurt (van roze naar wit of geel naar donkergeel/oker)

• de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen)

• het gebied rondom de nagel kan pijn doen of jeuken

Wat kunt u zelf doen?

Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen, door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

• Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.

• Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.

• Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.

• Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.

• Trek elke dag schone sokken aan.

• Draag zoveel mogelijk open schoenen.

• Kies liefst voor schoenen van echt leer.

• Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.

• Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.

• Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.

• Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Hoe moet ik mijn teennagels knippen: u kunt uw teennagels het beste recht of iets aflopend knippen. Nooit te rond, zo voorkom je ingroeiende nagels.

Wat kan ik doen tegen wintertenen?

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.

Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)

vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken

afwisselend koude en warme voetbaden nemen

warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken)

een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

Wat kan ik doen tegen de (onaangename) geur van mijn voeten?

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.

Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!

Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.

Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast.

Maak gebruik van een schoefresh, deze droogt de schoenen en elimineert bacteriën zodat uw schoenen weer fris zijn

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen.

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

Druk door slecht passende schoenen,

Het verkeerd (te kort) knippen van nagels,

Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)

iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen!

Dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen!.

Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)

Schoenmaat controle

Wist u dat, naarmate u ouder wordt, de voetbogen iets doorzakken en dus de voeten "langer" worden.

Laat daarom bij het kopen van nieuwe schoenen altijd even de voet en schoenmaat controleren.

Trek na het passen van schoenen in de winkels thuis meteen schone sokken aan, wie weet heeft de vorige klant die de schoenen heeft gepast, sporen van schimmel achtergelaten die u meeneemt in uw sokken.

Verhelp eeltranden aan de hiel

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor 'hangt' de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel.

De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.

Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!

Voetenbad

Pas op met voetenbadjes bij ontstekingen bij bijvoorbeeld ingroeiende nagels. Als u last heeft van ingroeiende nagels en u neemt regelmatig een voetenbadje, dan wordt de nagelwal rond de ingroeiende nagel zachter. Het gevolg is, dat de nagel nog meer gaat ingroeien en dieper gaat zitten, omdat het daar de kans voor krijgt.

Ook bij infecties geen voetenbadjes. Spoelen met lauw warm water met de douchekop is het beste.

Hoe kun je blaren voorkomen?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.

Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.

Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.

Houd uw voeten droog.

Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen). Tevens kan je wandelwol gebruiken. 

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! Ik raad u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met een meer plattere schoenen.

Is een wrat besmettelijk?

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn. Ga met een wrat naar de huisarts, deze kan hem door middel van bevriezing verwijderen. Dit zal meerdere keren moeten gebeuren. Voordat u naar de huisarts gaat is het verstandig het eelt op en rond de wrat weg te laten snijden door een pedicure. Een wrat kan overigens ook zo maar weer verdwijnen.

Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging

Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzingen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:

Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.

Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.

Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.

Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen

Draag schoenen die ventileren

Gebruik indien nodig een schimmeldodende voetcrème

Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel.

Incrèmen van de voeten

Een goede vochtbalans is goed voor de voeten. Crème uw voeten een paar keer per week (liefst dagelijks) even in. Dit voorkomt droge voeten.

Incrèmen van de hele voet, behalve tussen de tenen. Crème tussen de tenen kan gaan broeien, omdat de tenen tegen elkaar aan liggen en dus moeilijker intrekt.

Ik gebruik in de praktijk de producten van HFL laboratories en SPA. Deze cremes zorgen voor een goede hydratatie van de huid.

Wandelwol: wandelwol is een natuurproduct, echt schapenwol met lanoline toegevoegd. Wandelwol gebruik je als je pijnlijke voeten krijgt bij het lopen, zoals de hiel of de onderkant van de voorvoet. Doe voor een lange wandeling wandelwol tussen huid en sokken en u zal ervaren dat de pijn aanmerkelijk minder of helemaal weg is bij het wandelen. De lanoline heeft ook nog een verzorgende werking voor de huid. Wandelwol is geschikt voor iedereen die graag wandelt. Kijk voor meer informatie www.dedamesvandewandelwol.nl . Wandelwol is bij mijn praktijk verkrijgbaar.

Nagels zelf lakken

Als u uw nagels wilt lakken, let er dan op dat de nagels echt droog zijn. Wacht na het douchen/bad ongeveer een uur voordat je de nagels lakt. Als je nagel nog vochtig is, en je doet er lak op heb je kans op schimmelvorming. Een schimmel houdt van vochtige warme plekjes. Soms zie je na het verwijderen van nagellak wel eens witte plekjes (beginnende schimmel), dus gelakt op vochtige nagels of door ernstig zweten.

I